Wist Last & Buss

#Viärwist

DEN VIKTIGASTE DELEN I MASKINERIET ÄR VÅRA ANSTÄLLDA

MEKANIKER

GABRIELLA - MÄKTIGASTE FÖREBILDEN OCH NU MAMMA

2021 var ett omtumlande år för Gabriella Evenfjäll. I juni utnämndes hon till den mäktigaste förebilden bland kvinnor i bilbranschen. I juli fyllde hon 30 år, och blev kidnappad av släkten. Men störst av allt är Elda, dottern som kom till världen 12 september.

Läs mer om Gabriella

VERKSAMHETSUTVECKLARE

FÖR EN KOLDIOXIDNEUTRAL FRAMTID

Wist Last & Buss ägs av Persson Invest som arbetar för att hela koncernen ska bli helt koldioxidneutral. Det är ett av flera ambitiösa miljömål som Wist eftersträvar. Kari berättar om hur Wist arbetar med miljön.

Läs mer om Kari

MEKANIKER

GABRIELLA - MÄKTIGASTE FÖREBILDEN

Vi är oerhört stolta över vår medarbetare, Gabriella Evenfjäll, som blivit utnämnd till mäktigaste förebilden bland kvinnor i bilbranschen av Motormännens riksförbund och Wayke.

Läs mer om Gabriella

LAGER- OCH LOGISTIKANSVARIG

BENGT: ETT HELT LIV I VOLVOS TJÄNST

– När jag var ett år startade min pappa och mina farbröder en verkstad i Bjurholm. Det var i slutet av 50-talet och eftersom hela familjen jobbade på verkstaden föll det sig naturligt att jag vistades där. Verkstaden var som min dagisplats, säger Bengt och ler.
Med åren började Bengt som springpojke på verkstaden – och år 1974 tog han anställning på Umeå Bilkompanis lager. Lagerarbete på 70-talet krävde noggrannhet – och ett slipat löpsteg.

Läs mer om Bengt

ARBETSLEDARE VERKSTAD

HÅKAN - ETT HELT LIV ÄGNAT I VERKSTADEN

För 45 år sedan steg Håkan Nordlander in i Umeå Bilkompanis verkstad, idag Wist Last & Buss Umeå. Där bytte han nötta fjäderblad och heta bromsbelägg bland dåtidens ackordarbetande mekaniker.
– Lyxen med farthållare, styrenheter och kameror kunde ingen föreställa sig förr, säger han.

Läs mer om Håkan

SERVICEKOORDINATOR

LILLIAN: "ALLT BYGGER PÅ RELATIONER"

Ett förebyggande servicearbete för att förhindra att ett fordon blir stillastående kräver servicekoordinatorer med järnkoll. I Umeå sitter Lillian Hansen och bevakar statusen på kundernas fordon via digitala system och bokar in service när det fungerar bäst för kunden.
– Det handlar om kundens inkomstkälla. Det ska bara fungera, och vi ska göra allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt, säger Lillian.

Läs mer om Lillian

JOURMEKANIKER

AKO - EN DAG PÅ JOBBET

Efter att ha arbetat i nästan 15 år på Wists verkstad i Västerås blev Ako Haidar förra året ny i jourteamet. Förutom sitt vanliga verkstadsjobb kan han när som helst få ett akutlarm. Då måste han lägga allt åt sidan och kasta sig ut på vägarna i den specialutrustade jourbilen.
- Det är ett spännande jobb, säger han. Man måste lösa problemen på plats och det är en utmaning. Jag lär mig nya saker varje dag.

Läs mer om Ako

MEKANIKER

GABRIELLA - DET ÄR SPÄNNANDE HELA TIDEN

Det startade med en annons på Facebook. Det fick Gabriella Evenfjäll att göra en helomvändning i sitt yrkesliv och gå från lastbilschaufför till mekaniker.
– När jag såg annonsen visste jag direkt att det var det här jag ville göra.
Gabriella blev lastbilsmekaniker genom Vilhelmina Lärcentrum och Wist Last & Buss utbildning. Det här är hennes historia.
– Jag körde lastbil tidigare, men ledsnade på det. Jag ville ha mer variation och idag lär jag mig något nytt varje dag. Det är spännande hela tiden, säger Gabriella Evenfjäll som idag jobbar på Wist Last & Buss verkstad i Östersund.

Läs mer om Gabriella och jobbet som lastbilsmekaniker

Läs mer om Gabriella och hur en annons på Facebook gav en ny karriär

Läs mer om en dag på verkstaden för Gabriella

SERVICEMARKNADSCHEF I ARLANDASTAD

DAN - GODA UTVERKLINGSMÖJLIGHETER I MODERN, TUNG VERKSTAD

Dan Björnerfjord började som mekaniker och är idag servicemarknadschef på Wist Last & Buss vid Arlandastad. Nu söker han fler mekaniker som har drivet och lusten att utvecklas. ”Genom Volvos utbildningsprogram finns stora möjligheter och vi håller inte tillbaka någon. Tvärtom ser vi kompetensutveckling som en investering i verksamheten.”

Läs mer om Dan

BUSSTEKNIKER I ÖSTERSUND

TOBIAS - STÄLLER DIAGNOS PÅ BUSSAR OCH GILLAR BUBBLOR

Tobias Rehn Forss är busstekniker vid Wist Last & Buss i Östersund. Utanför den stora verkstadshallen är det ibland lite av akuten-dramatik, när Tobias kommer med diagnosdatorn för att se vad som är på tok med en nyinkommen patient. – Bussar kan inte stå en hel dag och vänta på sin tur, de har tider att passa, så jag kollar vad som är fel och så bokar vi en tid i verkstaden, säger Tobias.

Läs mer om Tobias