”Det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli”, säger talesättet. I Bengt Lundbergs fall stämmer det på pricken.
– När jag var ett år startade min pappa och mina farbröder en verkstad i Bjurholm. Det var i slutet av 50-talet och eftersom hela familjen jobbade på verkstaden föll det sig naturligt att jag vistades där. Verkstaden var som min dagisplats, säger Bengt och ler.
Med åren började Bengt som springpojke på verkstaden – och år 1974 tog han anställning på Umeå Bilkompanis lager. Lagerarbete på 70-talet krävde noggrannhet – och ett slipat löpsteg.
– Lagersaldot stansade vi in och skickade till Göteborg, där informationen registrerades i en dator och överfördes till MicroFish som skickades till oss. Denna process tog ungefär två veckor. När vi väl fick saldot per post var siffrorna redan inaktuella, så man behövde ändå springa och titta om delarna verkligen fanns på hyllorna, säger Bengt och fortsätter:
– På den tiden fick vi leverans en gång i månaden, 25–30 pallar kom på ett bräde. Idag får vi leverans dagligen.
År 1982 fick Umeå Bilkompani sin första dator och i den vevan började Bengt på dataavdelningen. Några år senare blev han försteman på lastbilslagret. När verksamheten delades upp i två bolag, ett för lastbilar/bussar och ett för personbilar, blev Bengt lageransvarig på lastvagnssidan. Kort därefter blev företaget uppköpt av Wist Last & Buss nuvarande ägare, Persson Invest. Sedan dess har Bengt i nämnd ordning arbetat vidare som utesäljare för eftermarknad, logistik- och lageransvarig, tjänstesäljare samt logistik- och lagersamordnare.
– Att jag har stannat kvar här i alla år beror på att jag har haft förmånen att utvecklas inom företaget. Även om Volvos reservdelar alltid har varit den gemensamma nämnaren, har jag kunnat byta mellan olika genrer och positioner.
Datoriseringen är det som i Bengts tycke har utvecklat verksamheten mest.
– Förr skrev vi ordrar för hand och räknade ut priser med miniräknare. Alla kampanjer och rabatter fick vi slå efter i böcker. Idag sköter datorn allt det där.
Bengt ser också att det har skett en utveckling på anställningssidan.
– När jag började fanns det ingen utbildning att gå utan man startade som springpojke, hjälpte så småningom till att plocka in artiklar i lagret och kunde sedan successivt lära sig katalogen och säljdelen. Numera är det mest utbildade mekaniker som söker sig hit och de utbildas internt när de påbörjar sin anställning.