Wist Last & Buss

Wist Last and Buss
2024-05-02
Hållbarhet Kundberättelse Electric Driving
Author
Wist Last and Buss

Hållbarhet på räls: Sandahls satsar på fossilfria transporter

Långt upp i norr, i hjärtat av Umeå, har Sandahls Logistik etablerat sig som pionjär inom hållbara transporter. Sandahls, som är ett av Sveriges största familjeägda aktörer inom logistik med cirka 1000 anställda i koncernen, är djupt rotat i regionens transportnäring och har satt ambitiösa mål för en grönare framtid.

 

– Vårt mål är att vara fossilfria redan 2026, berättar Erik Lögdström, platschef i Umeå.


För att uppnå detta ambitiösa mål har företagit tagit stora kliv genom att investera i gas- och eldrivna fordon. Detta är en del i Sandahls strategi för att minska koldioxidutsläppen från deras omfattande transportnätverk.

 

– Majoriteten av våra långa transporter går på järnväg. Det är både effektivt och hållbart, tillägger Erik.

 

Lokal närvaro och bred kompetens

Den lokala förankringen tror Erik är en viktig del i Sandahls framgångsrecept, det och deras breda kompetens. Huvudkontoret finns i Värnamo men varje region har lokala kontor och lokal ledning.

 

– Vi har nära kontakt till alla våra kunder och ser en stor vinst i att kunna ha en nära och tät dialog med dem, förklarar han.

 

Verksamheten i Umeå trafikerar ett stort område som sträcker sig ända från Skellefteå till Örnsköldsvik. Här transporterar Sandahls allt ifrån livsmedel till industriella råmaterial.

 

– Våra bilar är en bekant syn i området, säger Erik, som själv har en gedigen bakgrund hos Sandahls, med erfarenheter från chaufför till platschef.

Wist – en avgörande samarbetspartner

Samarbetet med Wist började för länge sedan men intensifierades när Sandahls övertog driften av den lokala kombiterminalen och gick in i ett avtal med Volvo som innebar att man utökade fordonsflottan med gasbilar.

 

– När vi nådde denna nivå blev det jätteviktigt att hålla en tätare dialog med Wist och det har funkat hur bra som helst. Det är en duktig verkstad som hjälper oss och gör vad dom kan för att se till att hålla våra bilar rullandes, berättar Erik.

 

Utmaningar och möjligheter med ny teknik

Trots framgången medför övergången till nya tekniker både utmaningar och möjligheter. Erik framhåller att det handlar om en ständig nyfikenhet och en vilja att utvecklas.

 

– Ny teknik är alltid utmanande, det är viktigt att vi lär oss och kan hålla jämna steg med utvecklingen. Våra chaufförer måste såklart lära sig hur man hanterar bilarna, rent administrativt har vi behövt anpassa planeringen för att tillgodose förändrade laddningsrutiner.

Ett framgångsrikt samarbete

Att gas- och eldrivna fordon ställer andra krav är något som märks även i verkstäderna enligt Erik.

 

– Det är såklart en utmaning även för Wist. Vi är trots allt i ett omställningsläge just nu och många åkerier ställer om sina transportlösningar. I takt med att mängden fossilfria fordon ökar behöver Wist se till att de har tillräckligt med verkstäder och verkstadspersonal som är utbildade och kan hantera bilarna på ett säkert sätt, förklarar Erik.

 

– Vi märker att det finns en stark vilja hos Wist att möta behovet och de gör vad de kan för att kunna hantera de nya fordonsteknikerna och möta den ökade efterfrågan, fortsätter han.

 

Viljan att möta nya utmaningar och samsynen på ny teknik leder till ett gott samarbete mellan Sandahls och Wist.

 

– Vi har ett framgångsrikt partnerskap och har väldigt god kontakt. Wist är väldigt duktiga på att hålla kontakten med sina kunder. De är duktiga på att vårda relationerna så att jag som kund känner mig både sedd och hörd, avslutar Erik.