Wist Last & Buss

Hållbara transporter i fokus: Teknologiskt samarbete mellan Volvo, OKQ8 och Skellefteå Kraft

Wist är en del av ett landsomfattande projekt som drivs av Volvo Lastvagnar Sverige, OKQ8, och Skellefteå Kraft. Syftet? Att etablera Sveriges största nätverk av publika laddstationer för tung trafik. Det är en satsning med fokus på att främja övergången till hållbara transportlösningar och minska miljöpåverkan från tunga fordon.

Sverige tar ett avgörande steg mot utsläppsfria transporter genom Energimyndighetens planer på ett nationellt nätverk med omkring 130 laddplatser som installeras under 2023–2024. Projektet syftar till att främja övergången till hållbara transportlösningar och reducera miljöpåverkan från tunga fordon. Man vill helt enkelt göra vägen till en helt- eller delvist elektrifierad fordonsflotta så smidig som möjligt för lastbilschaufförer och åkerier runt om i landet.
 

Ladda hos Wist

I ett samarbete mellan Volvo Lastvagnar, OKQ8 och Skellefteå Kraft etableras därför 29 laddstationer som alla blir en del av laddnätverket. 19 av dessa laddstationer kommer etableras för Volvo Lastvagnar och deras återförsäljare – inklusive laddstationer på Wistanläggningar. Målet med projektet är att minska logistiska utmaningar kopplade till räckvidd och laddningsmöjligheter för tunga fordon.

Ny Tjänst för Enklare Hantering av Laddplatser

I samband med lanseringen av de första laddstationerna introducerar Volvo en ny tjänst för att underlätta för åkerier att både hitta och använda laddplatser. Tjänsten är öppen för alla lastbilsmärken och ger tillförlitlig information om var laddstationer för tunga ellastbilar finns placerade. Detta förenklar planeringen av rutter för lastbilschaufförer på ett praktiskt och effektivt sätt.

Teknologiskt Samarbete för Hållbarhet

Genom att kombinera Volvo Lastvagnars teknologiska expertis inom elektrifiering, OKQ8:s långsiktiga engagemang för hållbara bränslelösningar och Skellefteå Krafts inriktning på förnybar energi utvecklar dem en omfattande infrastruktur av snabbladdningsstationer över hela landet. En teknisk fördel är möjligheten till snabbladdning, vilket potentiellt kan minska avbrottstiderna för lastbilar och på så vis öka effektiviteten i den dagliga driften.

 

– Våra kunder kommer nu få tillgång till laddplatser över hela landet, vilket gör att det blir enklare än någonsin att gå över till eldrift, säger Stefan Strand, VD på Volvo Lastvagnar Sverige, i ett pressmeddelande.