Wist Last & Buss

Färgstarka fordon ger känslomässig belöning

Simon Lundman har blivit en profil i transportbranschen, inte minst tack vare de färgstarka fordon som han visar upp på olika utställningar. Här berättar han om livet på vägarna, deltagandet i tv-serien Svenska Truckers och om hur idéer till nya utställningsbilar föds.

Nöt, gris, får och häst. Det är djurslagen som transporteras av Lundmans Djurtransporter i Piteå. Familjeföretaget drivs sedan 2016 av Simon Lundman, som då löste av sin far på chefsposten.

 

– Jag har kört transporter sedan jag tog körkort och det kommer jag fortsätta med till pensionen. Det finns inget som slår livet på vägarna och du blir aldrig fullärd. Sedan jag tog över företaget kör jag inte lika mycket själv och det kan jag sakna, säger Simon.

 

Han beskriver djurtransportbranschen som utmanande. När personal ska anställas, är det inte bara duglighet vid ratten som är viktigt.

 

– Ska du köra den här typen av transporter måste du kunna läsa av djuren för att allt ska gå smidigt. Det är en utmaning att hitta chaufförer som har den kunskapen.

Från idé till specialekipage

När företagets ekipage rullar på vägarna är de svåra att undgå för andra trafikanter. En majoritet av fordonen är nämligen motivlackerade utställningsfordon. Allt startade för drygt tio år sedan.

– 2012 ställde jag ut min första egna lastbil och fick pris för bästa kranbil. Då växte tävlingshornen i pannan och sen dess har jag varit fast.

Att omvandla en lastbil till utställningsfärdigt skick är inte gjort i en handvändning. Tre av huvudmomenten är inredning, lack och påbyggnad, som alla måste utföras till perfektion. Processen tar normalt upp mot två år från start till mål och för Simon börjar det ofta med en idé som dyker upp från ingenstans.

– Min hjärna är väl inte alltid normal, säger han med ett skratt när han beskriver idéspånandet.

– När man är nere på botten efter en hård arbetsdag eller på väg hem från utställning, då börjar det snurra i huvudet och det är då idéerna kommer. Det kan exempelvis dyka upp något som man lärt sig i livet som man vill visa upp, eller någon person som man vill hedra.

Känslan är belöningen

Genom åren har priserna blivit flera. Ett av de senaste exemplen är förstapriset i utmanarklassen på Trailer Trucking Festival på Mantorp Park. Där ställde han upp med sin FH460 med motivet ”No Time to Die” – en hyllning till bortgångne vännen Tim Marklund. En annan specialbyggd FH460 fick motivet ”A star is born”, som är en hyllning till Simons dotter.

Båda Volvo-bilarna beställdes från Wist & Last och Buss.

– Men egentligen är inte priserna det viktiga för mig. Belöningen är ögonblicket när man rullar in på utställningsområdet, möter publikens blickar och känner att man har gjort något bra. Då kommer alla känslor.

Bakom ratten och framför kameran

Förutom uppmärksamheten för sina specialbyggen har Simon uppmärksammats i medievärlden. I flera säsonger av den välkända tv-serien Svenska Truckers, som följer personer inom fordonsyrket, var han en av de personer som skildrades.

– Det var lite speciellt att ha kameror runt sig från morgon till kväll. Men framför allt var det roligt att så många ungdomar gillade programmet och att man fick vara en liten förebild för de som vill jobba med fordon och transporter.

Han hoppas dock kunna undvika att bli en förebild för dottern när det gäller specialbyggen.

– Det tar egentligen för mycket tid och kostar för mycket, så jag hoppas inte att hon börjar med det, skrattar Simon.

Simon Lundman
Ålder: 28
Bor: Hemmingsmark, utanför Piteå.
Yrke: Vd för Lundmans Djurtransporter sedan 2016. Ägare sedan 2019.
Anställda: 13
Antal följare på Instagram: 28 000