En felaktig hjulinställning gör att däcken utsätts för slitage som försämrar bilens köregenskaper, ökar bränsleförbrukningen och skadar miljön. Även arbetsmiljön påverkas - en vinglig bil, eller en bil som drar snett, kan orsaka att föraren spänner sig och riskerar att drabbas av stelhet i nacke, axlar och rygg. Tar man det i beaktning så kan man utöver bränsle och däck även spara sjukdagar. Regelbundna kontroller av hjulinställningarna är alltså en väl använd investering.
– Är axlarna felinställda kan man slita ut nya däck på mycket kort tid, konstaterar Kjell Jansson. Vi lämnar idag våra bilar till Wist för hjulinställning.
Mätutrustning möter krav
Wist har köpt in ny mätutrustning för att möta åkeriernas allt hårdare krav. Många ser över hjulinställningen på bilen någon gång ibland men glömmer bort släpet som kan hänga som en stoppkloss efter. Ett släp har fasta axlar och en justering går till så att man värmer axlarna med induktionsvärme. Materialet krymper då och man kan med hjälp av mätutrustningen få en axel optimal ned på en tiondels millimeters tolerans. Man optimerar axlarnas inställning vilket minskar rullmotståndet samtidigt som man får ett stabilt ekipage.
Mätning ingår i service
På Wists nya anläggning i Arlandastad kommer man att inkludera kontroller av hjulinställningar i servicearbetet. Daniel Rogner är ansvarig för anläggningen.
– Vi har investerat i två nya mätsystem för att klara av att kontrollera hjulinställningar vid varje service, berättar han, samtidigt som vi har möjlighet att göra en mätning och justering på annan plats i verkstaden. Det nya mätsystemet är snabbt och vi mäter en fyraxlad bil på mindre än tio minuter. Det gör att vi kan baka in det i servicen. Sedan är det upp till kunden om de vill åtgärda eventuella avvikelser eller inte.
• 1930-talet: Gustav Jansson och Harald Peterson startade varsitt åkeri.
• 1975: Åkerierna slogs ihop under namnet Aros Frakt. Man började köpa upp andra åkerier och växte från att ha varit cirka 15 anställda till att tjugo år senare vara 100 anställda.
• 2005: Aros är som störst och har över 200 anställda och över 100 lastbilar.
• 2007: I samband med generationsskifte delas åkeriet upp i fem nya åkerier varav fyra nu håller till i samma hus. Två av åkerierna döps till Aros Fjärrgods och Vestmannalast.
• 2014: Aros Fjärrgods och Vestmannalast har idag sammanlagt 70 anställda och 45 lastbilar. Huvudsakliga uppdragsgivare är Schenker och Svensk Cater.